Spreken en zingen

in ’t openbaar

 

Zingen en spreken voor publiek maakt dat je steeds sterker in je schoenen komt te staan. Het maakt je weerbaarder en gelukkiger. Voordat je gaat optreden zijn er een aantal voorwaarden waaraan je aan moet voldoen om jouw optreden zo goed mogelijk tot een succes te maken:

 

  • Zorg goed voor je stem: heel rustig en beheerst inzingen, wat techniekoefeningen, 3 uur van te voren flink water drinken …
  • Trek een mooie galajurk of kostuum aan…
  • Minstens een uur van te voren aanwezig…
  • Even de inzetten globaal doornemen, de muziek heb je natuurlijk al helemaal eigen gemaakt en ken je in principe uit het hoofd…
  • Pas op voor die valkuil! Die bewuste dag waar je zo naar toe hebt geleefd… andere afspraken (of verplichtingen) nu even niet, dus uitstellen!

 

Na afloop ontstaat er altijd een klein feestje en dan merk je:

Muziek verbindt!

 daar doe je het voor

 

Het allerleukste is om samen muziek te maken en dan bedoel ik om samen te zingen. Je kan me altijd vragen om een paar duetten te zingen of een trio of kwartet. Mijn voorkeur heeft klassiek, maar jazz met zijn improvisaties boeit me ook zeer. Pop in zekere zin ook maar vraagt weer om een hele andere benadering; waarbij het gevoel voor ritme vaak belangrijker is waardoor een andere stijl en aspect wordt aangesproken. Dit is ook met kinderen erg leuk om te doen.

 

Leerlingen uitvoeringen

Stapje voor stapje

Als je een tijdje zangles hebt gehad wil je aan jouw vader, moeder, broer, zus, tante, oom, vriend, vriendin, echtgeno(te)ot, buurvrouw of buurman laten horen en zien hoever je al bent. Dan is het fijn om naar een moment toe te werken dat je een paar stukjes of liederen zo goed kent dat je ze op een gegeven moment misschien wel uit het hoofd kan zingen, anders met een spiekbriefje in de buurt. De volgende stap is dat we gaan werken aan jouw presentatie. Misschien ook wat aan theater. Alles stapje voor stapje. Maar bedenk altijd, dat niets hoeft. Iedereen heeft zijn eigen tempo.

Als jij aan de uitdaging toe bent dan maak je de stap om voor publiek te zingen