Waarom worden we nerveus zodra we een optreden hebben?

Dit heeft te maken met het feit dat we denken dat we dan optimaal moeten presteren en dat uitgangspunt moeten we ook hebben want anders presteer je onder de maat. Het is natuurlijk altijd eng wanneer je ‘iets’ moet zeggen of zingen en iedereen kijkt naar jou. Misschien heb je wel (te)veel last van alle prikkels op zo’n moment? Je kijkt rond in het publiek en ziet iedereen met een serieuze blik naar jou terugkijken. Wat je kan doen om het ijs te breken is te beginnen met een grap of anekdote. Dan is de toon gezet en kan je, wat ontspannender, met het echte werk beginnen.

Voorbereiding

Uiteraard is een goede voorbereiding om met podiumangst om te gaan essentieel. Ben je zelf wel goed genoeg uitgerust? Het lijkt overdreven maar maak op de dag van het optreden geen andere afspraken en doe geen dingen die voor jou stressverhogend kunnen gaan worden. Zorg altijd dat je jouw repertoire tot in de puntjes hebt voorbereid en dat je goed bent ingezongen maar zing niet teveel. Dit is de basis. Zorg ook dat de techniek die je eventueel nodig hebt voor een uitvoering optimaal werkt. Maak eerst thuis een proefopstelling alsof het optreden daar gaat plaatsvinden en onderzoek of je alles hebt. Maak een lijstje van wat je allemaal moet meenemen. Zorg ook altijd dat je weet waarover je zingt en of er een diepere betekenis achter schuilt. Verder is het van belang dat je achter jouw repertoire staat zodat je jouw muziek op een overtuigende manier kunt brengen, zodat jouw publiek gelooft wat je zingt. Dan pas kom je goed over en dit geeft jou weer zekerheid en brengt een zichzelf versterkend effect teweeg.

Werken aan ontspanning

Maar bij sommige mensen is het een graadje erger en zitten ze zichzelf letterlijk in de weg. Soms is er sprake van een onverwerkt verleden wat ernstige stress met zich kan mee brengen. Tijdens de zanglessen werken we op allerlei speelse manieren aan fysieke ontspanning. Deze oefeningen werken door naar psychische ontspanning. Dan ontstaat er uiteindelijk een lichtpuntje op de horizon na een tijdje zangles en de oefeningen dagelijks ook thuis te doen ontstaat er gaande weg een verlichting. De verkramping word steeds minder en het accent komt op de muziek in plaats van de spanning te liggen. Ten slotte is het allerbelangrijkste dat je  geniet van jouw zang,  jouw muziek en van jouw optreden en dat breng je dan over op jouw publiek. Iedereen blij en daar gaat het om!