Klassiek

Als je wilt leren zingen dan kan je het beste je in het begin richten op klassiek zangles. Dit heeft als voordeel dat je een brede basis ontwikkelt waardoor je na enige tijd steeds meer controle krijgt over jouw adem en  klankkleur. Je oefent een krachtige ademhalingstechniek zodat je zonder microfoon achterin de zaal hoorbaar en verstaanbaar bent en leert welke houding je het beste kunt toepassen tijdens zingen. Verder kom je in aanraking met verschillende componisten uit diverse landen, die zich door de eeuwen heen hebben bewezen en komt in aanraking met andere talen en dichters. Elke taal heeft zijn eigen tongval. Je leert de dictie (uitspraak) zo goed mogelijk te kennen en krijgt oefeningen hiervoor. Er opent zich een rijke wereld voor iedereen die zich hierin verdiept.

The transformative power of classical music | Benjamin Zander

Voorbeelden klassieke zang:

Jazz

Bij jazz pas je een andere zangtechniek toe en ligt de focus meer op ritme, die heel complex kunnen zijn en improvisatie, gebroken jazzakkoorden en de schematische schrijfwijze daarvan met een vrije interpretatie van de jazzstandards. De melodielijn laat je binnen het akkoordenschema net iets anders lopen en je zingt net voor of na de tel van de maat. Zo maak je een hele eigen interpretatie van een nummer. Bij jazz krijgen ook de bandleden ruimte voor een eigen solo. Jazz is een universeel communicatiemiddel.

Voorbeelden van jazz:

Vocale jazz

  • Even een momentje voor jezelf. Klik op een van de vocale jazz-standaards, ga lekker zitten, droom even helemaal weg en geniet…

 

Voorbeelden van jazz met skat:

Bij vocale jazz wordt ook ‘skat’ toegepast; improvisaties met betekenisloze woorden. A-Wapdoebiedoebie-Shoebiedoewie-bap-wap.

Klik voor een online JAZZWORKSHOP met Chick Corea