Wat heb je nodig om een goede geluidsopname te kunnen maken?

 

Ten eerste een goede microfoon die de trillingen van jouw stem zo natuurgetrouw mogelijk kan opvangen. En een USB audio interface geluidskaart waarmee je de microfoon op de computer aansluit.

Met een digitaal opnameapparaat kan je behoorlijke resultaten bereiken. Je kan er stereo mee opnemen met de microfoons die er kruislings zijn opgezet. Daarbij kan je ook de hoek in stellen: 90 of 120 graden, voor een smaller of wijder stereo-effect. Een andere mogelijkheid is om met 4 losse sporen op te nemen. Dan kan je 4 keer (of meer, je kan sporen samenvoegen) vocalen opnemen. Of met de twee vaste microfoons in stereo een begeleiding van bijvoorbeeld piano of gitaar opnemen en daarna twee keer een stem. Je kan ook nog twee externe microfoons aansluiten. Dit is handig als je een band of combo wilt opnemen.

We gaan er nu van uit dat we een opname maken om jouw zangtechnische vorderingen van jouw zangles vast te leggen. Dit gaat heel goed met behulp van Garageband (Mac). Nadat de opname gemaakt is, wordt deze bewerkt met een DAW. Thuis kan je het gratis te verkrijgen WavePad en/of Audacity gebruiken. Hiermee kan je de opname bewerken. Je haalt eerst alle ongewenste bijgeluiden en stiltes eruit. Daarna de pieken en dalen automatisch ‘normaliseren’ of handmatig met ‘amplify’. Eventueel nog een fade-in en/of fade-out, wat galm en je kan jouw opname beluisteren.

 

Weet je wat zou jij willen verbeteren aan jouw stem, stemtechniek of manier van zingen? Tijdens de zanglessen gaan we hier aan werken.

CONTACT